Romfix® Draindeco

Voor iedere boom een verademing

Romfix topdrain is dé oplossing voor onkruidvrije en boomvriendelijke boomspiegels. Ze zijn water,- en zuurstof doorlatend, vandalisme proof en nagenoeg onderhoudsarm.

Bijna iedereen is het er over eens: bomen sieren het straatbeeld. Zij zorgen ervoor dat de steden en dorpen aangenaam zijn om in te verblijven. Maar bij iedere boom hoort ook een boomspiegel (de ruimte rondom de stam). De boomspiegel heeft een belangrijke functie. Door de spiegel kunnen zuurstof en water in de bodem infiltreren.

De ideale boomspiegel is minstens zo groot als de kruin van de boom. Maar boomspiegels veroorzaken ook vaak ergernis: het zijn verzamelplaatsen voor onkruid, sigarettenpeuken, hondenpoep en zwerfvuil. Daarom wordt bestrating vaak tot nagenoeg de stam van de boom aangebracht. Dat is voor de ontwikkeling van de boom funest. ROMFIX® Topdrain biedt de oplossing voor een ruime boomspiegel zónder ergernissen.

Comfort voor beheerder en eindgebruiker

U kent ze wel: (gietijzeren) boomroosters rondom bomen, die verder worden aangevuld met los siersplit. Een systeem met nadelen. Kinderen en honden kunnen het split uit de boomroosters krabben, het siersplit vervuilt zeer snel en is lastig onkruidvrij te houden.

ROMFIX® Topdrain biedt een oplossing. Romfix® Topdrain is natuursteensplit, dat met een 2-componenten epoxyhars gebonden is. Het kan met ieder soort grind of split worden gebruikt. De afwerking met gebonden natuursteensplit is ontwikkeld om met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling onkruidgroei rondom bomen te voorkomen. Terwijl de zuurstof- en waterdoorlatendheid gewaarborgd blijft.

De afwerking bestaat uit een verharde toplaag van 5 centimeter epoxyhars gebonden natuursteensplit, die wordt aangebracht op een waterdoorlatende onderbouw van minimaal 10 centimeter. Rondom de stam wordt 5 à 7 cm los split aangebracht, zodat de boom kan groeien. De boomspiegel is zodoende eenvoudig schoon te houden. De toplaag kan lichte verkeersbelastingen verdragen. Daardoor kunnen voetgangers, scootmobiel- of rolstoelgebruikers van de oppervlakte van de boomspiegel gebruikmaken, zonder dat de boom hieronder te lijden heeft. De toplaag kan in diverse kleuren en korrelgroottes gemaakt worden.

Romfix® heeft zich gespecialiseerd in het aanbrengen van deze boomspiegels bij zowel bestaande bomen als nieuw geplante bomen.